Czy menu weselne ma znaczenie? Odpowiadaj膮c na to pytanie, zastan贸wcie si臋, co Wy oceniacie 馃 chodz膮c na inne przyj臋cia i czy podczas tej oceny jedzenie jest istotne.

Poza tym, je偶eli mieliby艣cie wymieni膰 podstawowe elementy wesela, kt贸re s膮 kluczowe, aby艣cie mogli stwierdzi膰, 偶e wesele by艂o udane, to co by to by艂o?

Prawdopodobnie, jedzenie 馃, picie 馃嵐 i dobra muzyka, 馃幑 do kt贸rej mo偶ecie pota艅czy膰. Bo w zasadzie wszystkie pozosta艂e atrakcje to dodatki.

Dlatego zdecydowanie warto zadba膰 o to, aby jedzenie by艂o dobre, a go艣cie najedzeni i szcz臋艣liwi.

Je艣li organizuj膮c wesele, jeste艣cie w艂a艣nie na etapie szukania sali, b膮d藕 planowania menu weselnego to na pewno zainteresuje Was:

  • Jak wygl膮da przyk艂adowe menu weselne?
  • Jaki jest przedzia艂 cenowy?
  • Na co zwr贸ci膰 uwag臋? 馃攳
  • Jak policzy膰 napoje 馃イ na wesele?
  • Jakie ciasto na wesele zam贸wi膰 i ile?

To wszystko znajdziecie w dalszej cz臋艣ci artyku艂u.

menu weselne przek膮ski

Menu weselne – co zawiera?

Po pierwsze zwr贸膰cie uwag臋 na informacj臋, ile da艅 b臋dzie podawanych na ciep艂o. 馃嵉

Standardowo sale weselne czy restauracje przewiduj膮 od 4 do 5 da艅 na ciep艂o. I jest to jak najbardziej wystarczaj膮ca ilo艣膰.

Jak zatem najlepiej rozplanowa膰 ciep艂e posi艂ki?

Pierwsze dwa dania na ciep艂o sk艂adaj膮 si臋 na obiad weselny, kt贸rym rozpoczynacie przyj臋cie. W wi臋kszo艣ci menu klasycznie b臋dzie to zupa oraz danie g艂贸wne.

W zale偶no艣ci od tego, o kt贸rej godzinie odb臋dzie si臋 艣lub, obiad weselny zazwyczaj podawany jest mi臋dzy godzin膮 16:00 a 18:00.

Nast臋pnie ko艂o godziny 21:00 鈴 jest podawane trzecie danie na ciep艂o, a ko艂o p贸艂nocy czwarte.

Po drugie, opr贸cz da艅 na ciep艂o istotne s膮 r贸wnie偶 przek膮ski i dania na zimno. 馃 Wa偶ne, aby by艂y r贸偶norodne, natomiast nie ma sensu przesadza膰 z ich ilo艣ci膮.

atrakcje na wesele live cooking

I po trzecie – desery. 馃崸 Czasami jest to s艂odki st贸艂, na kt贸rym znajduj膮 si臋 r贸偶ne rodzaje ciast, a innym razem desery lodowe podawane bezpo艣rednio do sto艂u. Standardowo jednak kawa oraz herbata s膮 dost臋pne dla go艣ci bez ogranicze艅.

Kulinarne atrakcje weselne

M艂ode Pary coraz cz臋艣ciej decyduj膮 si臋 na urozmaicenie weselnego menu poprzez wprowadzenie do niego weselnych atrakcji.

Bardzo dobrze znany nam jest wiejski st贸艂. 馃懆鈥嶐煂 Jest z reszt膮 艣wietnym uzupe艂nieniem zimnych przek膮sek, poniewa偶 go艣cie ch臋tnie z niego korzystaj膮.

Nie zawsze jednak pasuje do charakteru wesela.

Z drugiej strony coraz cz臋艣ciej mo偶emy zauwa偶y膰 r贸wnie偶 candy bary zamiast s艂odkiego sto艂u. Dlaczego?

Poniewa偶 s膮 one pi臋kn膮 dekoracj膮 i sk艂ada si臋 na nie znacznie wi臋cej rodzaj贸w s艂odko艣ci ni偶 na s艂odkim stole. Dzi臋ki czemu wi臋cej os贸b znajdzie co艣 dla siebie. A ponadto wszystko podane jest w mniejszych porcjach wi臋c wi臋cej rzeczy mo偶na spr贸bowa膰. 馃槇

candy bar wesele

Opr贸cz sto艂贸w tematycznych wymienionych wcze艣niej do dyspozycji macie r贸wnie偶 kuchni臋 hiszpa艅sk膮, 馃尳 meksyka艅sk膮, indyjsk膮, sushi 馃嵄 oraz owoce morza. 馃崵

Jednak atrakcje kulinarne nie musz膮 by膰 jedynie atrakcjami statycznymi. Coraz ch臋tniej Pary M艂ode decyduj膮 si臋 na pokazy live cooking.

Macie wtedy mo偶liwo艣膰 nie tylko spr贸bowania 艣wie偶o przyrz膮dzonych potraw, ale r贸wnie偶 zobaczenia na 偶ywo 馃憖 jak przebiega ten proces i poznania tajnik贸w danej kuchni.

Szukacie kulinarnej atrakcji na wesele? Mo偶e to jest rozwi膮zanie dla Was! (Sprawd藕cie poz. 35 – 39, 43 – 44.)

U艂atw sobie 艣lubn膮 organizacj臋!

Ca艂y 艣lub w jednym miejscu, z tym prostym narz臋dziem 馃槂

Menu weselne – diety i alergeny

W trakcie planowania menu weselnego nie da si臋 unikn膮膰 tematu specjalnych diet, poniewa偶 dotyczy to coraz wi臋kszej ilo艣ci os贸b. Jednych z wyboru, drugich ze wzgl臋d贸w zdrowotnych.

Dla Was jednak istotne jest to, jak si臋 na to przygotowa膰.

Klasycznie w ka偶dym menu znajdziecie propozycje dla wegetarian. Ryby 馃悷 oraz dania bezmi臋sne 馃 to standard.

Mo偶ecie jednak zaproponowa膰 swoim go艣ciom bogatsz膮 lub bardziej zr贸偶nicowan膮 ilo艣膰 da艅. 艢wietnie je偶eli restauracja ma specjalnie przygotowane menu wegetaria艅skie.

menu weselne propozycje sala weselna

Inaczej ju偶 jest w przypadku wegan, os贸b z diet膮 bezglutenow膮 czy bezlaktozow膮. Tutaj zazwyczaj musicie to osobi艣cie konsultowa膰 z szefem kuchni, managerem czy firm膮 cateringow膮.

Dlatego wa偶ne jest zebranie preferencji dotycz膮cych jedzenia, poniewa偶 b臋dzie Wam to potrzebne na etapie zatwierdzania menu.

馃専BrideMageddon radzi: Na wszelki wypadek, w trakcie wybierania sali, zapytajcie czy ewentualnie b臋dzie taka mo偶liwo艣膰 i czy wcze艣niej ju偶 przygotowywali takie menu.馃専

Jak zebra膰 od go艣ci informacje dotycz膮ce jedzenia? Najlepiej zrobi膰 to w trakcie potwierdzania obecno艣ci.

Mo偶ecie zebra膰 informacje od go艣ci pojedynczo, przez telefon lub skorzysta膰 ze strony 艣lubnej.

Dzi臋ki niej Wasi go艣cie b臋d膮 mogli wype艂nia膰 formularz, w kt贸rym odpowiedz膮 na wszystkie Wasze pytania (np. czy jest co艣 czego nie mo偶ecie zje艣膰/czy macie jakie艣 alergie spo偶ywcze?), a odpowiedzi dostaniecie w postaci prostego zestawienia. 馃挕

Menu weselne – cena

Czas zatem porozmawia膰 o cenie. Ile obecnie kosztuje tzw. “talerzyk”?

Przede wszystkim por贸wnuj膮c ceny zwr贸膰cie uwag臋, co jest ju偶 w ni膮 wliczone, przyk艂adowo:

  • Poprawiny,
  • 馃ェ Ciasto,
  • Owoce, 馃崜
  • Tort,
  • Alkohol (okre艣lona ilo艣膰 lub bez ogranicze艅),
  • Candy bar, 馃嵀
  • Wiejski st贸艂,
  • Dekoracje i kwiaty na sali. 馃尰

A to tylko kilka przyk艂ad贸w, mo偶liwo艣ci jest znacznie wi臋cej.

sala weselna menu

馃専BrideMageddon radzi: Opr贸cz tego warto dopyta膰, czy cena jest taka sama niezale偶nie od ilo艣ci os贸b.馃専

Niekiedy sale maj膮 to podane od razu, czasem jednak dopiero przed samym weselem okazuje si臋, 偶e cena jest wi臋ksza, bo liczba os贸b jest za ma艂a.

Uwzgl臋dnijcie to r贸wnie偶 w umowie.

Jaki jest zatem przedzia艂 cenowy? 馃挵 Obecnie sale weselne organizuj膮 przyj臋cia od 140 do 500 z艂 za osob臋. Wide艂ki s膮 spore, jednak zazwyczaj mo偶ecie spodziewa膰 si臋 cen w przedziale 200 – 250 z艂.

Menu weselne – propozycje

Przechodz膮c zatem do konkret贸w. Poni偶ej znajdziecie przyk艂adowe menu weselne z r贸偶nych sal i restauracji.

Dzi臋ki temu sami mo偶ecie por贸wna膰 馃攷 co i w jakich cenach oferuj膮 Wam r贸偶ni us艂ugodawcy, w r贸偶nych rejonach Polski.

Karczma Rusi艅ski (Bukowina Tatrza艅ska)

MENU DWUDNIOWE (od 230 z艂/os)

Powitanie
Szampan
Chleb i s贸l

I DZIE艃

Obiad
Ros贸艂 z ko艂dunami / makaronem
De Volaille Classic z mas艂em i koperkiem
Pol臋dwiczki wieprzowe w sosie borowikowym
Ziemniaki z wody / frytki
Zestaw sur贸wek (3 rodzaje)

I Kolacja
Pol臋dwiczki wo艂owe
Kasza p臋czak z pieca
Buraczki

II Kolacja
(“Kolacja Janosika” serwowana na Sali przez Szefa Kuchni)
Noga wieprzowa podpalana
Ziemniaki opiekane
Kapusta zasma偶ana
Kaszanka z grilla
Jagni臋cina duszona w winie z sza艂wi膮 (dodatkowo p艂atna)

III Kolacja
Barszcz czerwony z pasztecikami i cebulaczkami

Zimna p艂yta
Dwie sa艂atki (gyros/grecka)
P贸艂miski ser贸w – 2 rodzaje ser贸w, korboce bio艂e (bez oscypk贸w)
P贸艂miski w臋dlin – nadziewany kurczak, 2 rodzaje szynki, kabanosy
Patery z owocami i ciastami domowej roboty
Napoje zimne (Pepsi, Mirinda, 7up, woda gazowana i niegazowana, soki Hortex) oraz napoje gor膮ce (kawa i herbata) – BEZ OGRANICZE艃

II DZIE艃

Obiad
Kwa艣nica na 偶eberkach w臋dzonych
Roladki wo艂owe w sosie pieczeniowym
Kluski 艣l膮skie
Sur贸wka z czerwonej kapusty

I Kolacja
Pstr膮g z pieca
Opiekane 艂贸deczki ziemniaczane
Sur贸wka wiosenna

II Kolacja
Beef Stroganoff lub Bigos

Zimna p艂yta
To, co zostanie z pierwszego dnia
Napoje zimne oraz gor膮ce – BEZ OGRANICZE艃

menu weselne karczma rusi艅ski
Waszym marzeniem jest wesele na szczycie g贸ry? Mo偶ecie je spe艂ni膰 w Karczmie Rusi艅ski!

Zamek Kr贸lewski (Niepo艂omice)

MENU WESELNE IV (240 z艂/os)

Na powitanie
chleb dekoracyjny

Aperitif
Lampka wina musuj膮cego z malinami

Przystawka / Starter
艁oso艣 w臋dzony szpikowany farszem serowym, podany z bukietem sa艂at i sosem winegret

Zupa
Krem z borowik贸w z grzank膮 ma艣lan膮
Danie G艂贸wne
Kaczka pieczona z sosem z czarnej porzeczki, ziemniaczane puree, kapusta modra
Deser
Ciastko czekoladowe z lodami waniliowymi i sosem malinowym

Pierwsze Danie Ciep艂e
Pol臋dwiczka wieprzowa faszerowana oscypkiem z sosem kurkowym, kopytkami i warzywami gotowanymi

Drugie Danie Ciep艂e
Boeuf Strogonow

Zimna P艂yta
P贸艂miski pe艂ne przysmak贸w: galantynki z kurczaka, rolada wieprzowe, schab pieczony, karczek duszony, soczysty rostbef
Deska ser贸w w r贸偶nych smakach: sery ple艣niowe, w臋dzone, smakowe w towarzystwie orzech贸w i suszonych owoc贸w
Tarty: z serem, z 艂ososiem i broku艂em
艢ledziki po kaszubsku
Sa艂atka z mozzarell膮
Koreczki z ryby panierowane faszerowane marynatami
Sa艂atka z paluszk贸w krabowych i broku艂
Sa艂atka meksyka艅ska
Marynaty z zamkowej spi偶arni: og贸reczki, papryczki, patisony, grzybki
Owoce 100g/os
Pieczywo w r贸偶nych smakach

Napoje ciep艂e i zimne bez ogranicze艅
Kawa, herbata , soki owocowe,
woda mineralna gazowana i niegazowana
Napoje gazowane

menu weselne propozycje

Rezydencja Luxury Hotel (Piekary 艢l膮skie)

PAKIET KRYSZTA艁OWY (320 z艂/os)

Uroczyste powitanie Pary M艂odej chlebem, wod膮 i sol膮
Aperitif: Wino musuj膮ce

Menu serwowane
Zupa

Jedna do wyboru:
Bogaty ros贸艂 z czterech rodzaj贸w mi臋s z makaronem, marchewk膮 i 艣wie偶膮 pietruszk膮
Aksamitny krem pomidorowy z mozzarell膮 i bazyli膮

Danie g艂贸wne serwowane na platerach
艢l膮ska rolada wo艂owa i wieprzowa z sosem pieczeniowym
Pieczone udko z kaczki w delikatnym sosie jab艂kowym
Kurczak z serem camembert i 偶urawin膮
Wieprzowina z aromatycznym nadzieniem grzybowym z papryk膮
Dodatki
Tradycyjne kluski 艣l膮skie
Ziemniaczki z wody z mas艂em i koperkiem
Modra kapusta
M艂oda kapusta z koperkiem lub kapusta kiszona zasma偶ana z boczkiem
Sa艂atka z tartych buraczk贸w

Deser
Puchar lod贸w rzemie艣lniczych z egzotycznymi owocami i polew膮 czekoladow膮

Bufet zimnych przek膮sek
Patera pieczonych mi臋s z dipami
P贸艂misek wyselekcjonowanych w臋dlin Rezydencji
Pasztet z dziczyzny z 偶urawin膮
艁agodna terina z kurczaka
Ozory wieprzowe z galaretk膮 艣liwkow膮 i chrzanow膮 piank膮
Dorsz w zalewie octowej z czerwon膮 cebul膮
艢led藕 w oleju z cebulk膮
Sa艂atka z tu艅czykiem w sosie w艂asnym i jab艂kiem
Sa艂atka z kurczakiem i chrupi膮cym bekonem
Caprese z sosem balsamico i 艣wie偶膮 bazyli膮
Deska ser贸w z winogronami i orzechami
Wyb贸r wypiekanego na miejscu pieczywa; gor膮ce bu艂eczki, mas艂o zio艂owe

Uroczysta kolacja serwowana porcjowo pod kawersami
Jedna do wyboru:
Soczyste 偶eberko z puree z musztard膮 i serem oraz sa艂atka z fasolk膮 szparagow膮 i gruszkami
Filet z indyka podany z kremowym sosem carbonara z zielonym groszkiem i delikatna tarta z kaszy, ragout z czerwonych warzyw

Gor膮cy bufet podany w kocio艂ki
Jeden do wyboru:
Tradycyjny 偶ur
Aromatyczna zupa z wieprzowiny z cebul膮 i porem

Nielimitowany pakiet napoj贸w bezalkoholowych
Kawa parzona (Mauro 100% Arabica), wyb贸r herbat
Soki owocowe, woda mineralna

menu weselne s艂odki st贸艂

Reduta Banku Polskiego (Warszawa)

Menu no. 1 (280 z艂/os)

Kolacja serwowana do sto艂u – wybieramy:
1x przystawka
1x zupa
1x danie g艂贸wne
1x deser

Przystawka
Kozi ser / grzanka / karmelizowane owoce / rukola
Gravalax / aioli mango / cytrusy / puder z oliwek
Tatar z malinowych pomidor贸w / mus z bak艂a偶ana / orzechy pini / oliwa bazyliowa / rukola
Portobello / szpinak / suszone pomidory / orzechy
Zupa
Krem z pieczonej dyni / pra偶ony por / oliwa sza艂wiowa
Zupa z le艣nych grzyb贸w / 艂azanki / zio艂a
Krem z kalafiora / mleko kokosowe / pra偶one migda艂y / pomara艅cza
呕ur na zakwasie / bia艂a kie艂basa / jajo zielonon贸偶ki
Danie g艂贸wne
Kaczka confit / pur茅e chrzanowe / sos rozmarynowy / fasolka szparagowa z p艂atkami migda艂贸w
Pol臋dwiczka wieprzowa / pur茅e chrzanowe / borowiki / warzywa korzeniowe
Kurczak supreme / serowe gratin / boczniaki / groszek angielski
Torcik z polenty/ ratatouille / oliwa bazyliowa / puder z oliwek / rukola
Szpinakowe gnocchi / boczniaki / orzechy / suszone pomidory / zielony groszek / truflowa oliwa / ser Pecorino
Deser
Sernik z bia艂膮 czekolad膮 / sos malinowy / pistacje
Beza / mascarpone / marakuja
Panna cotta / piernikowy puder / maliny / mus pomara艅czowy

Bufet – wybieramy:
6 x zimne
4 x gor膮ce
3 x dodatki do da艅 gor膮cych
2 x s艂odki

Bufet zimny:
Li艣cie sa艂aty rzymskiej/ sos Cezar/ grillowany kurczak/ pomidory cherry/ zio艂owe grzanki/ parmezan
艢led藕 w trzech smakach
艢led藕 w oleju z szalotk膮 i kolorowym pieprzem
Li艣cie szpinaku/ ser gorgonzola/ plastry szynki parme艅skiej/ marynowana gruszka/ balsamiczna cebula/ sos truskawkowo-kawowy
Caprese: mozzarella / pomidory / pomara艅cz / bazyliowe pesto/ rukola / oliwki / sos szafranowo-jogurtowy
Vitello Tonnato 鈥 plastry pieczonego schabu / mus z tu艅czyka i kapar贸w / sa艂atka z pieczonej papryki / pieczone orzechy / sa艂ata fryza
Terrina z dorsza / szpinak / burak / sos tatarski
Pier艣 kaczki / sos z le艣nych owoc贸w / sa艂atka z winnej gruszki
Mieszane sa艂aty / rukola / avocado / pieczone bataty / granat / orzechy / sos miodowo 鈥 musztardowy
Krewetki / og贸rek / koperek / makaron ry偶owy / dressing jogurtowy
Pieczone mi臋sa / pikle / wyb贸r sos贸w / og贸rki kiszone
Roladka szpinakowa / szynka parme艅ska / gorgonzola / suszone pomidory / roszponka
Tortilla / kurczak / salsa roja / papryka / rukola / kolendra

Bufet gor膮cy:
Pol臋dwiczka wieprzowa w sosie z le艣nych grzyb贸w
Pol臋dwiczka wieprzowa faszerowana szpinakiem podana z sosem z gorgonzoli
Schab w sosie winno – musztardowym
Flet z kurczaka z kaparami, pomidorkami cherry, natk膮 pietruszki i winno 鈥 ma艣lanym sosem
Fricasse z kurczaka z kurkami
Dorsz w sosie kaparowym
Dorsz w sosie limonkowym
Pierogi z mi臋sem
Pierogi ruskie
Pierogi z kapust膮 i grzybami
Pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Gnocchi z duszonymi boczniakami
Penne napolitana z oliwkami, mozzarell膮 i 艣wie偶膮 bazyli膮

Dodatki ciep艂e:
Ziemniaki pieczone z rozmarynem i czosnkiem
Ziemniaki gotowane z koperkiem
Domowe kopytka z mas艂em
Dyniowe gnocchi z sza艂wi膮
Ry偶 basmati z zio艂ami
Pieczone warzywa korzeniowe
Marchewka glazurowana w miodzie z tymiankiem
Warzywa z pary z zio艂owym mas艂em lub oliw膮
Fasolka szparagowa z migda艂ami i rozmarynem
Sezonowe warzywa grillowane

Bufet s艂odki:
Brownie z musem z suszonych moreli
Tarta z sezonowymi owocami
Jab艂ecznik z cynamonem i rodzynkami
Mus mascarpone z owocami le艣nymi
Mus cha艂wowy z pistacjami
Biszkopt z wi艣niami i wanili膮
Mus czekoladowy z korzenn膮 gruszk膮
Panna cotta z malinami

Danie serwowane o godzinie 1:00
wybieramy: zupa x 1
Strogonoff
呕urek z jajkiem i kie艂bas膮
W臋gierska gulaszowa z w臋dzon膮 papryk膮
Flaczki

zimne przek膮ski deska ser贸w

Hotel Otomin (Otomin, k/Gda艅ska)

MENU WESELNE II (220 z艂/os)

Przystawka
艁oso艣 w臋dzony na kruchej sa艂acie z dresingiem zio艂owym

Zupa (do wyboru)
Krem z pomidor贸w Pelatti z parmezanem i 艣wie偶膮 bazyli膮
Ros贸艂 z makaronem domowym
Dania G艂贸wne (p贸艂miski 3 porcje mi臋sa na osob臋)
Tradycyjny kotlet schabowy
Kotlet Devolaille
Roladki drobiowe z pieczarkami i cebulk膮 w sosie pieczarkowym
Karczek wieprzowy w sosie pieczeniowym

Dodatki
Ziemniaki w k膮pieli koperkowej
Ziemniaki opiekane
Bukiet sur贸wek
Warzywa blanszowane
Buraczki na ciep艂o

Zak膮ski zimne
Pieczona kark贸wka szpikowana czosnkiem
Pieczony schab nadziewany suszon膮 艣liwk膮
Rolada drobiowa faszerowana warzywami
Pier艣 z indyka pieczona z morel膮
W臋dliny wiejskie z naszej w臋dzarni
Tymbaliki drobiowe
Jaja w sosie tatarskim
Sosy do mi臋s
Zimne marynaty

Ryby
Filet z pstr膮ga w krystalicznej zalewie
Ryba w brzoskwiniach
艢led藕 po kaszubsku

Sa艂atki
Sa艂atka Gyros
Sa艂atka z blanszowanym broku艂em, jajkiem, serem feta

Dania ciep艂e serwowane podczas wesela
I danie: bogracz
II danie/ do wyboru/: udziec drobiowy z pieczarkami / kark贸wka ober偶ysty
III danie/ do wyboru/: barszcz czerwony z ko艂dunami / flaczki wieprzowe

Napoje
Kawa, herbata, woda z cytryn膮 鈥 bez ogranicze艅
Soki (1l/4 osoby)

menu weselne desery

Restauracja Zamkowa (Szczecin)

Menu weselne – WARIANT 1
(260 z艂/os – powy偶ej 80 os贸b, 280 z艂/os – do 80 os贸b)

Powitanie tradycyjne chlebem i sol膮, kieliszek wina musuj膮cego

Zupa (jedna z propozycji)
Ros贸艂 z kury zagrodowej z makaronem domowym
Zupa krem
Danie g艂贸wne (jedna z propozycji)
Pol臋dwica wieprzowa podana na puree ziemniaczanym z dodatkiem warzyw sezonowych
Sos do wyboru: kurkowy, truflowy, z w臋dzonej 艣liwki, serowy
Konfitowane udo kacze podane z strucl膮 ziemniaczan膮 i musem z czerwonej kapusty
Gicz jagni臋ca w sosie w艂asnym z grillowanymi warzywami i puree chrzanowym
Deser (jedna z propozycji)
Lody
Beza/mascarpone/mus owocowy
Marcepan w sosie z owoc贸w sezonowych

Danie ciep艂e serwowane na p贸艂miskach po 21:00
Udko z kurczaka faszerowane ciel臋cin膮
Bitki wieprzowe na kapu艣cie zasma偶anej
Barszcz czerwony czysty

Danie ciep艂e serwowane po 24:00
(dwie z propozycji)

呕urek staropolski na 偶ytnim zakwasie
Zupa gulaszowa
Flaki wo艂owe z kuleczkami ciel臋cymi

Bufet zimny
Schab nadziewany 艣liwk膮 kalifornijsk膮
Kark贸wka w zio艂ach
Tatar wo艂owy lub z 艂ososia
Rolada z indyka faszerowana szpinakiem i serem feta
Ozorki wieprzowe po polsku z musem chrzanowym
Galantyna z drobiu
Pasztet z bor贸wkami
艁oso艣 pod og贸rkow膮 艂usk膮
艢led藕 w trzech ods艂onach
Sa艂atka z kurczakiem, pomara艅cz膮 i winogronem z sosem jogurtowym
Galaretka z golonki wieprzowej
Sa艂atka z serem zagrodowym i marynowanym burakiem
Sa艂atka na rukoli z karmelizowan膮 gruszk膮, serem lazur i orzechami
Przek膮ski koktajlowe w pi臋ciu ods艂onach (do wyboru z opcji bufet fingerfood)
Dodatki: pieczywo, mas艂o, sosy zimne

Desery i s艂odko艣ci
Tort weselny na bitej 艣mietanie
Wyb贸r ciast i deser贸w koktajlowych
Owoce sezonowe filetowane 艣wie偶o krojone

Napoje
(serwowane bez limitu)

Kawa/herbata
Soki owocowe
Napoje gazowane
Woda mineralna Perlage

Alkohole
(serwowane bez limitu)

W贸dka bia艂a krajowa
Wino bia艂e i czerwone
Piwo beczkowe

s艂odki st贸艂 owoce wesele

Menu weselne – na co zwr贸ci膰 uwag臋?

Po pierwsze na spos贸b podawania da艅.

Sale weselne oraz restauracje robi膮 to w r贸偶nych wariantach. Sp贸jrzmy na sam obiad weselny. 馃嵔

Czasami serwowany jest do sto艂u tak jak w restauracji. Go艣cie maj膮 roz艂o偶one specjalnie przygotowane karty z menu i wybieraj膮 z niej konkretne danie, kt贸re chcieliby zje艣膰. Nast臋pnie kelnerzy zbieraj膮 zam贸wienia i zgodnie z nimi roznosz膮 konkretne dania.

Najcz臋stsz膮 form膮 jest to, 偶e zupy 馃嵉 podawane s膮 do sto艂u ka偶demu z osobna, natomiast dania g艂贸wne przynoszone s膮 na st贸艂, a nast臋pnie go艣cie sami je sobie nak艂adaj膮.

I wreszcie trzecim, i najrzadszym sposobem, jest obiad weselny podawany w formie szwedzkiego sto艂u.

Warto wi臋c zastanowi膰 si臋 nad sposobem podawania potraw. O ile dobrze kiedy obiad weselny 馃崡 w ca艂o艣ci podawany jest bezpo艣rednio do sto艂u, o tyle my艣l臋, 偶e w przypadku pozosta艂ych da艅 szwedzki st贸艂 sprawdza si臋 doskonale.

sala weselna kelner

Dlaczego? Po pierwsze mniej jedzenia si臋 marnuje. Dania s膮 ci膮gle 艣wie偶e, poniewa偶 wydawane s膮 z kuchni tylko te potrawy, kt贸re na bie偶膮co schodz膮.

Po drugie sto艂y nie uginaj膮 si臋 od ilo艣ci naczy艅 i jedzenia, a go艣cie przynosz膮 sobie tylko to, co aktualnie chc膮 zje艣膰.

Ponadto zwr贸膰cie uwag臋 na odst臋py podawania da艅. Najlepiej je艣li ciep艂e dania podawane s膮 w odst臋pie mniej wi臋cej 3 godzin. Ostatni ciep艂y posi艂ek jest najcz臋艣ciej podawany mi臋dzy p贸艂noc膮 a godzin膮 1:00.

馃専BrideMageddon radzi: dobrze, aby w pierwszej kolejno艣ci posi艂ki dostawa艂 DJ czy cz艂onkowie zespo艂u.馃専

Wtedy maj膮 szans臋 zje艣膰 jako pierwsi, przed wszystkimi go艣膰mi. To zesp贸艂 powinien czeka膰 a偶 go艣cie sko艅cz膮 posi艂ek a nie na odwr贸t.

Pami臋tajcie te偶 o odpowiednim doborze alkoholu do menu – dotyczy to tak samo 馃嵎 wina, jak i w贸dki. A je艣li dodatkowo sami kupujecie alkohol sprawd藕cie, w jak膮 ilo艣膰 powinni艣cie si臋 zaopatrzy膰.

Napoje na wesele

Czasami w menu weselnym od razu macie zapewnione napoje, w ograniczonej lub nieograniczonej ilo艣ci. Ale czasami ich zakup spoczywa na Waszych barkach.

Tylko jak to policzy膰? 馃

menu weselne alkohol na wesele toast

Podstawowy przelicznik 馃М wygl膮da tak:

  • Napoje gazowane – 1 l/os
  • Soki – 1 l/os
  • Woda – 1 l/os

Co daje nam 3 l/os. Ale napoje na wesele mamy r贸偶ne, wi臋c opr贸cz tego proponuje si臋 takie proporcje:

  • Napoje gazowane – 60% Coca-Cola, 20% Sprite, 20% inne
  • Soki – 70% sok pomara艅czowy, 馃崐 30% inne
  • Woda – 60% niegazowana, 40% gazowana

Zak艂adaj膮c zatem, 偶e organizujecie wesele na 100 os贸b wysz艂oby:

  • Coca-Cola – 60 l
  • Sprite – 20 l
  • Inne napoje gazowane – 20 l
  • Sok pomara艅czowy – 70 l
  • Inny sok 馃崕 – 30 l
  • Woda niegazowana – 60 l
  • Woda gazowana – 40 l

Tylko to jest modelowy przelicznik. Opr贸cz tego musicie wzi膮膰 pod uwag臋 Wasze indywidualne czynniki.

zimny bufet koreczki

Po pierwsze licz膮c ilo艣膰 napoj贸w na wesele musicie wzi膮膰 pod uwag臋, czy organizujecie wesele jednodniowe czy dwudniowe. 馃コ Je偶eli przewidujecie poprawiny, do tych podstawowych ilo艣ci musicie doliczy膰 dodatkowy 1 l napoju na osob臋 (czyli 4 l zamiast 3 l).

Po drugie zwr贸膰cie uwag臋, ile b臋dzie trwa艂o Wasze wesele. Potrzebujecie wi臋cej napoj贸w je艣li Wasze przyj臋cie zaczyna si臋 o 17 i ma trwa膰 do 4, a mniej je偶eli b臋dzie si臋 ko艅czy膰 o p贸艂nocy.

Po trzecie musicie te偶 dopasowa膰 napoje do Waszych go艣ci. Je偶eli macie sporo dzieci 馃懅 cz臋艣膰 napoj贸w gazowanych musicie zamieni膰 na wi臋ksz膮 ilo艣膰 wody.

Ciasto na wesele

Czas zatem przyjrze膰 si臋 r贸wnie偶 s艂odko艣ciom. 馃 Podobnie jak napoje, niekiedy ciasto na wesele przygotowywane jest w ramach “talerzyka”, a czasami musicie zaj膮膰 si臋 tym na w艂asn膮 r臋k臋.

Jak ju偶 wspomnia艂am zdarza si臋, 偶e M艂ode Pary decyduj膮 si臋 na candy bar zamiast s艂odkiego sto艂u.

Zazwyczaj jednak spotkamy si臋 z klasycznym s艂odkim sto艂em, na kt贸ry sk艂ada si臋 馃嵃 ciasto, kawa oraz herbata.

menu weselne candy bar

Jakie ciasto na wesele?

Podobnie jak przy wyborze tortu na wesele pami臋tajcie, aby rodzaje dopasowa膰 do por roku.

Na letnie przyj臋cie sprawdzi si臋 ciasto lekkie, 馃崜 owocowe, natomiast zim膮 鉂勶笍 mo偶ecie wybra膰 ci臋偶sze, bardziej kremowe.

Nie przesadzajcie r贸wnie偶 z ilo艣ci膮 rodzaj贸w ciasta, mi臋dzy 4 a 5 jest wystarczaj膮co.

Jakie ciasto na wesele powinno si臋 znale藕膰 w艣r贸d tych rodzaj贸w? Aby zachowa膰 r贸偶norodno艣膰 warto wybra膰:

  • Sernik,
  • Biszkopt,
  • Ciasto czekoladowe oraz
  • Ciasto z owocami.

馃専BrideMageddon radzi: Nie zapomnijcie te偶 o sobie. Je偶eli macie jakie艣 ulubione ciasto, zr贸bcie sobie przyjemno艣膰 i zam贸wcie je na w艂asne wesele.馃専

Ciasto na wesele – ile?

Standardowo liczy si臋 3 kawa艂ki na osob臋. Podobnie jak przy tortach, 1 kawa艂ek wynosi mi臋dzy 100 a 150 g, co daje 300 – 450 g na osob臋.

Czasami zamawiaj膮c ciasto, cukiernia liczy po prostu kawa艂ki ciasta. 馃ェ Wtedy macie u艂atwion膮 spraw臋, podajecie jedynie liczb臋 go艣ci.

Je偶eli jednak zamawiacie blachy ciasta, lub pieczecie na w艂asn膮 r臋k臋, to powinni艣cie policzy膰, 偶e z 1 blachy otrzymacie mi臋dzy 40-60 kawa艂k贸w ciasta. Wszystko zale偶y bowiem od wielko艣ci blachy.

menu weselne owoce

Ciasto na wesele – cena

Z jakim kosztem musicie si臋 liczy膰, je偶eli b臋dziecie chcieli zam贸wi膰 ciasto na wesele? 馃捀 W zale偶no艣ci od wielko艣ci blachy ceny mieszcz膮 si臋 w przedziale 40 – 100 z艂 za sztuk臋.

Por贸wnuj膮c ceny warto zatem dopyta膰 jakiej wielko艣ci jest blacha b膮d藕 ilo艣膰 porcji, kt贸ra wyjdzie z jednej blachy.

Je偶eli natomiast cukiernia liczy porcjami wtedy cena to oko艂o 5 – 10 z艂 za osob臋.

Lubi臋 ten artyku艂! 馃樆 Chc臋 by膰 na bie偶膮co ze 艣lubnymi newsami 猡碉笍

馃憫 Podsumowanie 馃憫

Por贸wnuj膮c ceny sal i menu weselnego oraz jakichkolwiek innych us艂ug, sprawd藕cie dok艂adnie co zawiera dana oferta.

Je偶eli widzicie, 偶e menu weselne nie przewiduje napoj贸w lub ciasta na wesele zapytajcie najpierw czy jest mo偶liwo艣膰 ich dokupienia.

Nast臋pnie zastan贸wcie si臋, ile napoj贸w czy ciasta b臋dziecie potrzebowali i policzcie orientacyjn膮 cen臋. Pami臋tajcie, aby do organizacji na w艂asn膮 r臋k臋 doliczy膰 tak偶e 鈴 czas, kt贸ry musicie po艣wi臋ci膰 na je偶d偶enie po sklepach oraz paliwo, kt贸re zu偶yjecie. 馃殫

Je偶eli przy zam贸wieniu na sali i organizacji na w艂asn膮 r臋k臋 wychodzi Wam mniej wi臋cej podobny koszt, to zostawcie to sali.

Warto odj膮膰 sobie z organizacji wesela te rzeczy, przy kt贸rych Wasza obecno艣膰 nie jest niezb臋dna. Bo tych, przy kt贸rych jest, b臋dzie jeszcze sporo. 馃榿

Pin It on Pinterest