bridemageddon logo

Czy menu weselne ma znaczenie? Odpowiadając na to pytanie, zastanówcie się, co Wy oceniacie 🧐 chodząc na inne przyjęcia i czy podczas tej oceny jedzenie jest istotne.

Poza tym, jeżeli mielibyście wymienić podstawowe elementy wesela, które są kluczowe, abyście mogli stwierdzić, że wesele było udane, to co by to było?

Prawdopodobnie, jedzenie 🥘, picie 🍹 i dobra muzyka, 🎹 do której możecie potańczyć. Bo w zasadzie wszystkie pozostałe atrakcje to dodatki.

Dlatego zdecydowanie warto zadbać o to, aby jedzenie było dobre, a goście najedzeni i szczęśliwi.

Jeśli organizując wesele, jesteście właśnie na etapie szukania sali, bądź planowania menu weselnego to na pewno zainteresuje Was:

  • Jak wygląda przykładowe menu weselne?
  • Jaki jest przedział cenowy?
  • Na co zwrócić uwagę? 🔍
  • Jak policzyć napoje 🥤 na wesele?
  • Jakie ciasto na wesele zamówić i ile?

To wszystko znajdziecie w dalszej części artykułu.

menu weselne przekąski

Menu weselne – co zawiera?

Po pierwsze zwróćcie uwagę na informację, ile dań będzie podawanych na ciepło. 🍵

Standardowo sale weselne czy restauracje przewidują od 4 do 5 dań na ciepło. I jest to jak najbardziej wystarczająca ilość.

Jak zatem najlepiej rozplanować ciepłe posiłki?

Pierwsze dwa dania na ciepło składają się na obiad weselny, którym rozpoczynacie przyjęcie. W większości menu klasycznie będzie to zupa oraz danie główne.

W zależności od tego, o której godzinie odbędzie się ślub, obiad weselny zazwyczaj podawany jest między godziną 16:00 a 18:00.

Następnie koło godziny 21:00 ⏰ jest podawane trzecie danie na ciepło, a koło północy czwarte.

Po drugie, oprócz dań na ciepło istotne są również przekąski i dania na zimno. 🥗 Ważne, aby były różnorodne, natomiast nie ma sensu przesadzać z ich ilością.

atrakcje na wesele live cooking

I po trzecie – desery. 🍧 Czasami jest to słodki stół, na którym znajdują się różne rodzaje ciast, a innym razem desery lodowe podawane bezpośrednio do stołu. Standardowo jednak kawa oraz herbata są dostępne dla gości bez ograniczeń.

Kulinarne atrakcje weselne

Młode Pary coraz częściej decydują się na urozmaicenie weselnego menu poprzez wprowadzenie do niego weselnych atrakcji.

Bardzo dobrze znany nam jest wiejski stół. 👨‍🌾 Jest z resztą świetnym uzupełnieniem zimnych przekąsek, ponieważ goście chętnie z niego korzystają.

Nie zawsze jednak pasuje do charakteru wesela.

Z drugiej strony coraz częściej możemy zauważyć również candy bary zamiast słodkiego stołu. Dlaczego?

Ponieważ są one piękną dekoracją i składa się na nie znacznie więcej rodzajów słodkości niż na słodkim stole. Dzięki czemu więcej osób znajdzie coś dla siebie. A ponadto wszystko podane jest w mniejszych porcjach więc więcej rzeczy można spróbować. 😈

candy bar wesele

Oprócz stołów tematycznych wymienionych wcześniej do dyspozycji macie również kuchnię hiszpańską, 🌽 meksykańską, indyjską, sushi 🍱 oraz owoce morza. 🍤

Jednak atrakcje kulinarne nie muszą być jedynie atrakcjami statycznymi. Coraz chętniej Pary Młode decydują się na pokazy live cooking.

Macie wtedy możliwość nie tylko spróbowania świeżo przyrządzonych potraw, ale również zobaczenia na żywo 👀 jak przebiega ten proces i poznania tajników danej kuchni.

Szukacie kulinarnej atrakcji na wesele? Może to jest rozwiązanie dla Was! (Sprawdźcie poz. 35 – 39, 43 – 44.)

Ułatw sobie ślubną organizację!

Cały ślub w jednym miejscu, z tym prostym narzędziem 📱🖥

internetowa strona ślubna
strona ślubna
strona ślubna www

Menu weselne – diety i alergeny

W trakcie planowania menu weselnego nie da się uniknąć tematu specjalnych diet, ponieważ dotyczy to coraz większej ilości osób. Jednych z wyboru, drugich ze względów zdrowotnych.

Dla Was jednak istotne jest to, jak się na to przygotować.

Klasycznie w każdym menu znajdziecie propozycje dla wegetarian. Ryby 🐟 oraz dania bezmięsne 🥗 to standard.

Możecie jednak zaproponować swoim gościom bogatszą lub bardziej zróżnicowaną ilość dań. Świetnie jeżeli restauracja ma specjalnie przygotowane menu wegetariańskie.

menu weselne propozycje sala weselna

Inaczej już jest w przypadku wegan, osób z dietą bezglutenową czy bezlaktozową. Tutaj zazwyczaj musicie to osobiście konsultować z szefem kuchni, managerem czy firmą cateringową.

Dlatego ważne jest zebranie preferencji dotyczących jedzenia, ponieważ będzie Wam to potrzebne na etapie zatwierdzania menu.

🌟BrideMageddon radzi: Na wszelki wypadek, w trakcie wybierania sali, zapytajcie czy ewentualnie będzie taka możliwość i czy wcześniej już przygotowywali takie menu.🌟

Jak zebrać od gości informacje dotyczące jedzenia? Najlepiej zrobić to w trakcie potwierdzania obecności.

Możecie zebrać informacje od gości pojedynczo, przez telefon lub skorzystać ze strony ślubnej.

Dzięki niej Wasi goście będą mogli wypełniać formularz, w którym odpowiedzą na wszystkie Wasze pytania (np. czy jest coś czego nie możecie zjeść/czy macie jakieś alergie spożywcze?), a odpowiedzi dostaniecie w postaci prostego zestawienia. 💡

Menu weselne – cena

Czas zatem porozmawiać o cenie. Ile obecnie kosztuje tzw. “talerzyk”?

Przede wszystkim porównując ceny zwróćcie uwagę, co jest już w nią wliczone, przykładowo:

  • Poprawiny,
  • 🥧 Ciasto,
  • Owoce, 🍓
  • Tort,
  • Alkohol (określona ilość lub bez ograniczeń),
  • Candy bar, 🍭
  • Wiejski stół,
  • Dekoracje i kwiaty na sali. 🌻

A to tylko kilka przykładów, możliwości jest znacznie więcej.

sala weselna menu

🌟BrideMageddon radzi: Oprócz tego warto dopytać, czy cena jest taka sama niezależnie od ilości osób.🌟

Niekiedy sale mają to podane od razu, czasem jednak dopiero przed samym weselem okazuje się, że cena jest większa, bo liczba osób jest za mała.

Uwzględnijcie to również w umowie.

Jaki jest zatem przedział cenowy? 💰 Obecnie sale weselne organizują przyjęcia od 140 do 500 zł za osobę. Widełki są spore, jednak zazwyczaj możecie spodziewać się cen w przedziale 200 – 250 zł.

Menu weselne – propozycje

Przechodząc zatem do konkretów. Poniżej znajdziecie przykładowe menu weselne z różnych sal i restauracji.

Dzięki temu sami możecie porównać 🔎 co i w jakich cenach oferują Wam różni usługodawcy, w różnych rejonach Polski.

Karczma Rusiński (Bukowina Tatrzańska)

MENU DWUDNIOWE (od 230 zł/os)

Powitanie
Szampan
Chleb i sól

I DZIEŃ

Obiad
Rosół z kołdunami / makaronem
De Volaille Classic z masłem i koperkiem
Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym
Ziemniaki z wody / frytki
Zestaw surówek (3 rodzaje)

I Kolacja
Polędwiczki wołowe
Kasza pęczak z pieca
Buraczki

II Kolacja
(“Kolacja Janosika” serwowana na Sali przez Szefa Kuchni)
Noga wieprzowa podpalana
Ziemniaki opiekane
Kapusta zasmażana
Kaszanka z grilla
Jagnięcina duszona w winie z szałwią (dodatkowo płatna)

III Kolacja
Barszcz czerwony z pasztecikami i cebulaczkami

Zimna płyta
Dwie sałatki (gyros/grecka)
Półmiski serów – 2 rodzaje serów, korboce biołe (bez oscypków)
Półmiski wędlin – nadziewany kurczak, 2 rodzaje szynki, kabanosy
Patery z owocami i ciastami domowej roboty
Napoje zimne (Pepsi, Mirinda, 7up, woda gazowana i niegazowana, soki Hortex) oraz napoje gorące (kawa i herbata) – BEZ OGRANICZEŃ

II DZIEŃ

Obiad
Kwaśnica na żeberkach wędzonych
Roladki wołowe w sosie pieczeniowym
Kluski śląskie
Surówka z czerwonej kapusty

I Kolacja
Pstrąg z pieca
Opiekane łódeczki ziemniaczane
Surówka wiosenna

II Kolacja
Beef Stroganoff lub Bigos

Zimna płyta
To, co zostanie z pierwszego dnia
Napoje zimne oraz gorące – BEZ OGRANICZEŃ

menu weselne karczma rusiński
Waszym marzeniem jest wesele na szczycie góry? Możecie je spełnić w Karczmie Rusiński!

Zamek Królewski (Niepołomice)

MENU WESELNE IV (240 zł/os)

Na powitanie
chleb dekoracyjny

Aperitif
Lampka wina musującego z malinami

Przystawka / Starter
Łosoś wędzony szpikowany farszem serowym, podany z bukietem sałat i sosem winegret

Zupa
Krem z borowików z grzanką maślaną
Danie Główne
Kaczka pieczona z sosem z czarnej porzeczki, ziemniaczane puree, kapusta modra
Deser
Ciastko czekoladowe z lodami waniliowymi i sosem malinowym

Pierwsze Danie Ciepłe
Polędwiczka wieprzowa faszerowana oscypkiem z sosem kurkowym, kopytkami i warzywami gotowanymi

Drugie Danie Ciepłe
Boeuf Strogonow

Zimna Płyta
Półmiski pełne przysmaków: galantynki z kurczaka, rolada wieprzowe, schab pieczony, karczek duszony, soczysty rostbef
Deska serów w różnych smakach: sery pleśniowe, wędzone, smakowe w towarzystwie orzechów i suszonych owoców
Tarty: z serem, z łososiem i brokułem
Śledziki po kaszubsku
Sałatka z mozzarellą
Koreczki z ryby panierowane faszerowane marynatami
Sałatka z paluszków krabowych i brokuł
Sałatka meksykańska
Marynaty z zamkowej spiżarni: ogóreczki, papryczki, patisony, grzybki
Owoce 100g/os
Pieczywo w różnych smakach

Napoje ciepłe i zimne bez ograniczeń
Kawa, herbata , soki owocowe,
woda mineralna gazowana i niegazowana
Napoje gazowane

menu weselne propozycje

Rezydencja Luxury Hotel (Piekary Śląskie)

PAKIET KRYSZTAŁOWY (320 zł/os)

Uroczyste powitanie Pary Młodej chlebem, wodą i solą
Aperitif: Wino musujące

Menu serwowane
Zupa

Jedna do wyboru:
Bogaty rosół z czterech rodzajów mięs z makaronem, marchewką i świeżą pietruszką
Aksamitny krem pomidorowy z mozzarellą i bazylią

Danie główne serwowane na platerach
Śląska rolada wołowa i wieprzowa z sosem pieczeniowym
Pieczone udko z kaczki w delikatnym sosie jabłkowym
Kurczak z serem camembert i żurawiną
Wieprzowina z aromatycznym nadzieniem grzybowym z papryką
Dodatki
Tradycyjne kluski śląskie
Ziemniaczki z wody z masłem i koperkiem
Modra kapusta
Młoda kapusta z koperkiem lub kapusta kiszona zasmażana z boczkiem
Sałatka z tartych buraczków

Deser
Puchar lodów rzemieślniczych z egzotycznymi owocami i polewą czekoladową

Bufet zimnych przekąsek
Patera pieczonych mięs z dipami
Półmisek wyselekcjonowanych wędlin Rezydencji
Pasztet z dziczyzny z żurawiną
Łagodna terina z kurczaka
Ozory wieprzowe z galaretką śliwkową i chrzanową pianką
Dorsz w zalewie octowej z czerwoną cebulą
Śledź w oleju z cebulką
Sałatka z tuńczykiem w sosie własnym i jabłkiem
Sałatka z kurczakiem i chrupiącym bekonem
Caprese z sosem balsamico i świeżą bazylią
Deska serów z winogronami i orzechami
Wybór wypiekanego na miejscu pieczywa; gorące bułeczki, masło ziołowe

Uroczysta kolacja serwowana porcjowo pod kawersami
Jedna do wyboru:
Soczyste żeberko z puree z musztardą i serem oraz sałatka z fasolką szparagową i gruszkami
Filet z indyka podany z kremowym sosem carbonara z zielonym groszkiem i delikatna tarta z kaszy, ragout z czerwonych warzyw

Gorący bufet podany w kociołki
Jeden do wyboru:
Tradycyjny żur
Aromatyczna zupa z wieprzowiny z cebulą i porem

Nielimitowany pakiet napojów bezalkoholowych
Kawa parzona (Mauro 100% Arabica), wybór herbat
Soki owocowe, woda mineralna

menu weselne słodki stół

Reduta Banku Polskiego (Warszawa)

Menu no. 1 (280 zł/os)

Kolacja serwowana do stołu – wybieramy:
przystawka x1
zupa x1
danie główne x1
deser x1

Przystawka
Kozi ser / grzanka / karmelizowane owoce / rukola
Gravalax / aioli mango / cytrusy / puder z oliwek
Tatar z malinowych pomidorów / mus z bakłażana / orzechy pini / oliwa bazyliowa / rukola
Portobello / szpinak / suszone pomidory / orzechy
Zupa
Krem z pieczonej dyni / prażony por / oliwa szałwiowa
Zupa z leśnych grzybów / łazanki / zioła
Krem z kalafiora / mleko kokosowe / prażone migdały / pomarańcza
Żur na zakwasie / biała kiełbasa / jajo zielononóżki
Danie główne
Kaczka confit / purée chrzanowe / sos rozmarynowy / fasolka szparagowa z płatkami migdałów
Polędwiczka wieprzowa / purée chrzanowe / borowiki / warzywa korzeniowe
Kurczak supreme / serowe gratin / boczniaki / groszek angielski
Torcik z polenty/ ratatouille / oliwa bazyliowa / puder z oliwek / rukola
Szpinakowe gnocchi / boczniaki / orzechy / suszone pomidory / zielony groszek / truflowa oliwa / ser Pecorino
Deser
Sernik z białą czekoladą / sos malinowy / pistacje
Beza / mascarpone / marakuja
Panna cotta / piernikowy puder / maliny / mus pomarańczowy

Bufet – wybieramy:
6 x zimne
4 x gorące
3 x dodatki do dań gorących
2 x słodki

Bufet zimny:
Liście sałaty rzymskiej/ sos Cezar/ grillowany kurczak/ pomidory cherry/ ziołowe grzanki/ parmezan
Śledź w trzech smakach
Śledź w oleju z szalotką i kolorowym pieprzem
Liście szpinaku/ ser gorgonzola/ plastry szynki parmeńskiej/ marynowana gruszka/ balsamiczna cebula/ sos truskawkowo-kawowy
Caprese: mozzarella / pomidory / pomarańcz / bazyliowe pesto/ rukola / oliwki / sos szafranowo-jogurtowy
Vitello Tonnato – plastry pieczonego schabu / mus z tuńczyka i kaparów / sałatka z pieczonej papryki / pieczone orzechy / sałata fryza
Terrina z dorsza / szpinak / burak / sos tatarski
Pierś kaczki / sos z leśnych owoców / sałatka z winnej gruszki
Mieszane sałaty / rukola / avocado / pieczone bataty / granat / orzechy / sos miodowo – musztardowy
Krewetki / ogórek / koperek / makaron ryżowy / dressing jogurtowy
Pieczone mięsa / pikle / wybór sosów / ogórki kiszone
Roladka szpinakowa / szynka parmeńska / gorgonzola / suszone pomidory / roszponka
Tortilla / kurczak / salsa roja / papryka / rukola / kolendra

Bufet gorący:
Polędwiczka wieprzowa w sosie z leśnych grzybów
Polędwiczka wieprzowa faszerowana szpinakiem podana z sosem z gorgonzoli
Schab w sosie winno – musztardowym
Flet z kurczaka z kaparami, pomidorkami cherry, natką pietruszki i winno – maślanym sosem
Fricasse z kurczaka z kurkami
Dorsz w sosie kaparowym
Dorsz w sosie limonkowym
Pierogi z mięsem
Pierogi ruskie
Gnocchi z duszonymi boczniakami
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Penne napolitana z oliwkami, mozzarellą i świeżą bazylią

Dodatki ciepłe:
Ziemniaki pieczone z rozmarynem i czosnkiem
Ziemniaki gotowane z koperkiem
Domowe kopytka z masłem
Dyniowe gnocchi z szałwią
Ryż basmati z ziołami
Pieczone warzywa korzeniowe
Marchewka glazurowana w miodzie z tymiankiem
Warzywa z pary z ziołowym masłem lub oliwą
Fasolka szparagowa z migdałami i rozmarynem
Sezonowe warzywa grillowane

Bufet słodki:
Brownie z musem z suszonych moreli
Tarta z sezonowymi owocami
Jabłecznik z cynamonem i rodzynkami
Mus mascarpone z owocami leśnymi
Mus chałwowy z pistacjami
Biszkopt z wiśniami i wanilią
Mus czekoladowy z korzenną gruszką
Panna cotta z malinami

Danie serwowane o godzinie 1:00
wybieramy: zupa x1
Strogonoff
Żurek z jajkiem i kiełbasą
Węgierska gulaszowa z wędzoną papryką
Flaczki

zimne przekąski deska serów

Hotel Otomin (Otomin, k/Gdańska)

MENU WESELNE II (220 zł/os)

Przystawka
Łosoś wędzony na kruchej sałacie z dresingiem ziołowym

Zupa (do wyboru)
Krem z pomidorów Pelatti z parmezanem i świeżą bazylią
Rosół z makaronem domowym
Dania Główne (półmiski 3 porcje mięsa na osobę)
Tradycyjny kotlet schabowy
Kotlet Devolaille
Roladki drobiowe z pieczarkami i cebulką w sosie pieczarkowym
Karczek wieprzowy w sosie pieczeniowym

Dodatki
Ziemniaki w kąpieli koperkowej
Ziemniaki opiekane
Bukiet surówek
Warzywa blanszowane
Buraczki na ciepło

Zakąski zimne
Pieczona karkówka szpikowana czosnkiem
Pieczony schab nadziewany suszoną śliwką
Rolada drobiowa faszerowana warzywami
Pierś z indyka pieczona z morelą
Wędliny wiejskie z naszej wędzarni
Tymbaliki drobiowe
Jaja w sosie tatarskim
Sosy do mięs
Zimne marynaty

Ryby
Filet z pstrąga w krystalicznej zalewie
Ryba w brzoskwiniach
Śledź po kaszubsku

Sałatki
Sałatka Gyros
Sałatka z blanszowanym brokułem, jajkiem, serem feta

Dania ciepłe serwowane podczas wesela
I danie: bogracz
II danie/ do wyboru/: udziec drobiowy z pieczarkami / karkówka oberżysty
III danie/ do wyboru/: barszcz czerwony z kołdunami / flaczki wieprzowe

Napoje
Kawa, herbata, woda z cytryną – bez ograniczeń
Soki (1l/4 osoby)

menu weselne desery

Restauracja Zamkowa (Szczecin)

Menu weselne – WARIANT 1
(260 zł/os – powyżej 80 osób, 280 zł/os – do 80 osób)

Powitanie tradycyjne chlebem i solą, kieliszek wina musującego

Zupa (jedna z propozycji)
Rosół z kury zagrodowej z makaronem domowym
Zupa krem
Danie główne (jedna z propozycji)
Polędwica wieprzowa podana na puree ziemniaczanym z dodatkiem warzyw sezonowych
Sos do wyboru: kurkowy, truflowy, z wędzonej śliwki, serowy
Konfitowane udo kacze podane z struclą ziemniaczaną i musem z czerwonej kapusty
Gicz jagnięca w sosie własnym z grillowanymi warzywami i puree chrzanowym
Deser (jedna z propozycji)
Lody
Beza/mascarpone/mus owocowy
Marcepan w sosie z owoców sezonowych

Danie ciepłe serwowane na półmiskach po 21:00
Udko z kurczaka faszerowane cielęciną
Bitki wieprzowe na kapuście zasmażanej
Barszcz czerwony czysty

Danie ciepłe serwowane po 24:00
(dwie z propozycji)

Żurek staropolski na żytnim zakwasie
Zupa gulaszowa
Flaki wołowe z kuleczkami cielęcymi

Bufet zimny
Schab nadziewany śliwką kalifornijską
Karkówka w ziołach
Tatar wołowy lub z łososia
Rolada z indyka faszerowana szpinakiem i serem feta
Ozorki wieprzowe po polsku z musem chrzanowym
Galantyna z drobiu
Pasztet z borówkami
Łosoś pod ogórkową łuską
Śledź w trzech odsłonach
Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i winogronem z sosem jogurtowym
Galaretka z golonki wieprzowej
Sałatka z serem zagrodowym i marynowanym burakiem
Sałatka na rukoli z karmelizowaną gruszką, serem lazur i orzechami
Przekąski koktajlowe w pięciu odsłonach (do wyboru z opcji bufet fingerfood)
Dodatki: pieczywo, masło, sosy zimne

Desery i słodkości
Tort weselny na bitej śmietanie
Wybór ciast i deserów koktajlowych
Owoce sezonowe filetowane świeżo krojone

Napoje
(serwowane bez limitu)

Kawa/herbata
Soki owocowe
Napoje gazowane
Woda mineralna Perlage

Alkohole
(serwowane bez limitu)

Wódka biała krajowa
Wino białe i czerwone
Piwo beczkowe

słodki stół owoce wesele

Menu weselne – na co zwrócić uwagę?

Po pierwsze na sposób podawania dań.

Sale weselne oraz restauracje robią to w różnych wariantach. Spójrzmy na sam obiad weselny. 🍽

Czasami serwowany jest do stołu tak jak w restauracji. Goście mają rozłożone specjalnie przygotowane karty z menu i wybierają z niej konkretne danie, które chcieliby zjeść. Następnie kelnerzy zbierają zamówienia i zgodnie z nimi roznoszą konkretne dania.

Najczęstszą formą jest to, że zupy 🍵 podawane są do stołu każdemu z osobna, natomiast dania główne przynoszone są na stół, a następnie goście sami je sobie nakładają.

I wreszcie trzecim, i najrzadszym sposobem, jest obiad weselny podawany w formie szwedzkiego stołu.

Warto więc zastanowić się nad sposobem podawania potraw. O ile dobrze kiedy obiad weselny 🍗 w całości podawany jest bezpośrednio do stołu, o tyle myślę, że w przypadku pozostałych dań szwedzki stół sprawdza się doskonale.

sala weselna kelner

Dlaczego? Po pierwsze mniej jedzenia się marnuje. Dania są ciągle świeże, ponieważ wydawane są z kuchni tylko te potrawy, które na bieżąco schodzą.

Po drugie stoły nie uginają się od ilości naczyń i jedzenia, a goście przynoszą sobie tylko to, co aktualnie chcą zjeść.

Ponadto zwróćcie uwagę na odstępy podawania dań. Najlepiej jeśli ciepłe dania podawane są w odstępie mniej więcej 3 godzin. Ostatni ciepły posiłek jest najczęściej podawany między północą a godziną 1:00.

🌟BrideMageddon radzi: dobrze, aby w pierwszej kolejności posiłki dostawał DJ czy członkowie zespołu.🌟

Wtedy mają szansę zjeść jako pierwsi, przed wszystkimi gośćmi. To zespół powinien czekać aż goście skończą posiłek a nie na odwrót.

Pamiętajcie też o odpowiednim doborze alkoholu do menu – dotyczy to tak samo 🍷 wina, jak i wódki. A jeśli dodatkowo sami kupujecie alkohol sprawdźcie, w jaką ilość powinniście się zaopatrzyć.

Napoje na wesele

Czasami w menu weselnym od razu macie zapewnione napoje, w ograniczonej lub nieograniczonej ilości. Ale czasami ich zakup spoczywa na Waszych barkach.

Tylko jak to policzyć? 🤔

menu weselne alkohol na wesele toast

Podstawowy przelicznik 🧮 wygląda tak:

  • Napoje gazowane – 1 l/os
  • Soki – 1 l/os
  • Woda – 1 l/os

Co daje nam 3 l/os. Ale napoje na wesele mamy różne, więc oprócz tego proponuje się takie proporcje:

  • Napoje gazowane – 60% Coca-Cola, 20% Sprite, 20% inne
  • Soki – 70% sok pomarańczowy, 🍊 30% inne
  • Woda – 60% niegazowana, 40% gazowana

Zakładając zatem, że organizujecie wesele na 100 osób wyszłoby:

  • Coca-Cola – 60 l
  • Sprite – 20 l
  • Inne napoje gazowane – 20 l
  • Sok pomarańczowy – 70 l
  • Inny sok 🍎 – 30 l
  • Woda niegazowana – 60 l
  • Woda gazowana – 40 l

Tylko to jest modelowy przelicznik. Oprócz tego musicie wziąć pod uwagę Wasze indywidualne czynniki.

zimny bufet koreczki

Po pierwsze licząc ilość napojów na wesele musicie wziąć pod uwagę, czy organizujecie wesele jednodniowe czy dwudniowe. 🥳 Jeżeli przewidujecie poprawiny, do tych podstawowych ilości musicie doliczyć dodatkowy 1 l napoju na osobę (czyli 4 l zamiast 3 l).

Po drugie zwróćcie uwagę, ile będzie trwało Wasze wesele. Potrzebujecie więcej napojów jeśli Wasze przyjęcie zaczyna się o 17 i ma trwać do 4, a mniej jeżeli będzie się kończyć o północy.

Po trzecie musicie też dopasować napoje do Waszych gości. Jeżeli macie sporo dzieci 👧 część napojów gazowanych musicie zamienić na większą ilość wody.

Ciasto na wesele

Czas zatem przyjrzeć się również słodkościom. 🧁 Podobnie jak napoje, niekiedy ciasto na wesele przygotowywane jest w ramach “talerzyka”, a czasami musicie zająć się tym na własną rękę.

Jak już wspomniałam zdarza się, że Młode Pary decydują się na candy bar zamiast słodkiego stołu.

Zazwyczaj jednak spotkamy się z klasycznym słodkim stołem, na który składa się 🍰 ciasto, kawa oraz herbata.

menu weselne candy bar

Jakie ciasto na wesele?

Podobnie jak przy wyborze tortu na wesele pamiętajcie, aby rodzaje dopasować do por roku.

Na letnie przyjęcie sprawdzi się ciasto lekkie, 🍓 owocowe, natomiast zimą ❄️ możecie wybrać cięższe, bardziej kremowe.

Nie przesadzajcie również z ilością rodzajów ciasta, między 4 a 5 jest wystarczająco.

Jakie ciasto na wesele powinno się znaleźć wśród tych rodzajów? Aby zachować różnorodność warto wybrać:

  • Sernik,
  • Biszkopt,
  • Ciasto czekoladowe oraz
  • Ciasto z owocami.

🌟BrideMageddon radzi: Nie zapomnijcie też o sobie. Jeżeli macie jakieś ulubione ciasto, zróbcie sobie przyjemność i zamówcie je na własne wesele.🌟

Ciasto na wesele – ile?

Standardowo liczy się 3 kawałki na osobę. Podobnie jak przy tortach, 1 kawałek wynosi między 100 a 150 g, co daje 300 – 450 g na osobę.

Czasami zamawiając ciasto, cukiernia liczy po prostu kawałki ciasta. 🥧 Wtedy macie ułatwioną sprawę, podajecie jedynie liczbę gości.

Jeżeli jednak zamawiacie blachy ciasta, lub pieczecie na własną rękę, to powinniście policzyć, że z 1 blachy otrzymacie między 40-60 kawałków ciasta. Wszystko zależy bowiem od wielkości blachy.

menu weselne owoce

Ciasto na wesele – cena

Z jakim kosztem musicie się liczyć, jeżeli będziecie chcieli zamówić ciasto na wesele? 💸 W zależności od wielkości blachy ceny mieszczą się w przedziale 40 – 100 zł za sztukę.

Porównując ceny warto zatem dopytać jakiej wielkości jest blacha bądź ilość porcji, która wyjdzie z jednej blachy.

Jeżeli natomiast cukiernia liczy porcjami wtedy cena to około 5 – 10 zł za osobę.

Lubię ten artykuł! 😻 Chcę być na bieżąco ze ślubnymi newsami ⤵️

[et_social_follow icon_style=”slide” icon_shape=”rounded” icons_location=”top” col_number=”1″ counts=”true” counts_num=”0″ outer_color=”dark”]

👑 Podsumowanie 👑

Porównując ceny sal i menu weselnego oraz jakichkolwiek innych usług, sprawdźcie dokładnie co zawiera dana oferta.

Jeżeli widzicie, że menu weselne nie przewiduje napojów lub ciasta na wesele zapytajcie najpierw czy jest możliwość ich dokupienia.

Następnie zastanówcie się, ile napojów czy ciasta będziecie potrzebowali i policzcie orientacyjną cenę. Pamiętajcie, aby do organizacji na własną rękę doliczyć także ⏳ czas, który musicie poświęcić na jeżdżenie po sklepach oraz paliwo, które zużyjecie. 🚗

Jeżeli przy zamówieniu na sali i organizacji na własną rękę wychodzi Wam mniej więcej podobny koszt, to zostawcie to sali.

Warto odjąć sobie z organizacji wesela te rzeczy, przy których Wasza obecność nie jest niezbędna. Bo tych, przy których jest, będzie jeszcze sporo. 😁